Во 1845 година, Јохан Бертрам Шефер отвори специјализирана продавница за внатрешен дизајн во Марбург, Германија.

Денес, повеќе од 170 години и четири генерации подоцна, ова единствено јадро прерасна во модерна, високо продуктивна компанија која е меѓу водечките светски производители на тапети. MARBURG се залага за креативност, иновации, силно чувство на тековни трендови и развој на пазарот.