Заедно со неговите родители, Ричард Шуте изгради успешен бизнис на 4 продавници за внатрешна декорација. Неколку години подоцна во 1987 година тој реши со поддршка на неговата сопруга Елен Стентејс да започне сопствен бизнис на големо. Првично тие ги продаваат своите колекции исклучиво во Холандија, но наскоро одлучија да го прошират својот бизнис кој сега го опфаќа целиот свет. Тие почнаа да создаваат свои колекции под нов бренд: CHIVASSO. Во 1991 година започнаа првите збирки под името CHIVASSO. До 1995 година нивната колекција беше доволно голема за да се прикаже во Heimtextil во Франкфурт, Германија. Во 1999 година беше направен контакт со групата JAB ANSTOETZ во Германија за можна соработка. До 2000 година договорот беше направен и JAB ANSTOETZ стана главен акционер.
Чивасо е уредник за внатрешна ткаенина и за тапети, со седиште во Холандија но со салони низ целиот свет.

CHIVASSO

ORAC DECORARTEINKIOSTRO BIANCOHOOKED ON WALLSJABRASCH TEXTILCARLUCCI